Rum (Rom)

Rum şeker kamışı melası ya da şeker kamışının özsuyunun önce mayalandırıp ardından damıtılmasıyla üretilmektedir.
-siyah rumların rengi karamel ekleyerek verilmektedir.
-saman sarısı yada altın sarısı (golden) renginde olanlar rengini dinlendirmenin yapıldığı fıçılardan alır..

‘Rum’, şeker kamışından yapılan bir içkidir. Kristof Kolomb’un onbeşinci yüzyılda şekerkamışı bitkisini İspanya’ya tanıtması, Rom (‘Rum’) adı verilen ve bu bitkiden yapılan içkinin de yayılmasına neden olmuş. ‘Rum’ adı, onaltıncı yüzyılda Karayıp Adalarında yaşayan yerlilerin kullandığı dilde ‘içecek’ anlamına gelen ‘rumbullion’ sözcüğünün kısaltılmış şekli. Bu içkiye eskiden ‘Kill-Devil’ (şeytan öldüren) de denilirmiş.

Bu tropikal içki asırlar boyu, Küba, Porto Riko, Martinik, Jamaika, Barbados ve Guyana’da üretilmiş. Üretildiği ülkeye göre farklı renk ve özelliklere rastlanıyor. Rom yapımı Karayipler yöresine özgü olsa da, onsekizinci ve ondokuzuncu yüzyıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde New England bölgesinde de yapılmıştır. Pek çok tropikal içki türünde olduğu gibi, Rom da hem sek olarak içiliyor, hem de karışımlarda, kokteyllerde sıkça kullanılıyor.

Örneğin “punch” bu karışımlardan biri. İlk kez onsekizinci yüzyılda Uzakdoğu’da denenmiş. Rom, şeker, ‘lime’ (limon benzeri bir meyve) suyu, seyreltmek için biraz su ve buzun karıştırılması ile yapılan içkinin adı karışımında kullanılan beş malzemeden geliyor :
“Punch”… Birçok dilde “beş” demektir.

BACARDI
Günümüzde en çok tanınan rom olan ‘Bacardi‘nin ilk kez üretilme tarihi 1862 yılına dek uzanır. Yapımcısı olan Don Bacardy Maso’dan adını alan romun, 1960 Küba devrimi sonrasında isim hakkı ve tesislerinin Amerika tarafından devralınmasıyla imal yeri Nassau’ya taşınır. Buna karşılık Kübalılar da ‘Bacardi’ adını kullanarak rom yapmaya başlayınca olay hukuk savaşına dönüşmüş. Kazanan taraf ise Amerika olmuş: Küba, ürettiği romun ismini değiştirmek zorunda kalmış. Halen Trinidad ve Nassau (Barbados)’da üretilen ‘Bacardi’ romu yıllık iyi bir satış oranına sahiptir.

Bacardi

Aslında bir Jamaika romu olan ve adını eski bir korsandan alan (emeklilik mesleği olarak şeker kamış yetiştiriciliğiyle uğraşmaya başlamış!) ‘Captain Morgan’ adıyla satılan rom, ‘Bacardi’nin koyu renkli olan türü ve günümüzde Barbados’ta üretiliyor. Brezilya’da ‘aguardente’ adıyla tanınan ve çok sevilen, ülkeye özgü ‘rom’ ise, gerçek romdan çok şekerli, alkollü bir tür içecek sayılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir