Portekiz’in Porto şehrinden adını alan bu tatlı şarap alkol ilavesiyle kuvvetlendirilmiş bir içkidir. Douro nehrinin yamaçlarında yetişen üzümlerden yapılmaktadır. Bu şarapların üretiminde 1/3 oranda üzüm alkolü (brandy) ilavesiyle mayalanma süreci suni olarak durdurulur. Alkol derecesi %20 civarında olan
, bu şarap tadılıp kategorilere ayrıldıktan sonra en az iki yıl meşe fıçılarında dinlendirilir.
PORT STİLLERİ
Vintage port: Port şarabının en üst kalitede olan türüdür. Senelerin mahsülünden elde edilen bir port türüdür. Şarap üretildikten sonra iki yıl süreyle dinlendirilir. Vintage olarak adlandırılan portlar şişelenerek daha uzun bir yıllandırmaya gidilir. Bu süre en az on yıl en çok yirmi veya otuz beş yıla kadar çıkabilir. En pahalı şaraplardandır. Şarabın hangi yıla ait olduğu etiketinde ve mantarında yazar. Vintage olarak ilan edilen yıllar; 1950 – 55 – 60 – 63 – 66 – 67 – 70 – 77 – 80 – 83 – 85 – 91 yıllarıdır.
Ruby port: yeni ve eski portların harmanlanmasıyla elde edilen sıradan bir Port stilidir. Genelde 2-3 yıl dinlendirildikten sonra şişelenerek piyasaya sürülür.
Tawny port: Ruby türü portların daha uzun yıllar (10-15 yıl) dinlendirilip şişelenip piyasaya sürülenlerindendir. Ruby veya Tawn portlar değişik yılların mahsüllerinin harmanı ile üretilirler.
Late Bottled Vintage: tek bir senenin mahsülünden üretilen bir port stilidir. Bu portlar 5-6 yıl dinlendirildikten sonra şişelenip tüketilenlerdendir.
Vintage Character: Ruby bu tür portların daha üst kalitede olan bir stilidir. Çeşitli yılların portlarının harmanlanmasıyla şişelenerek piyasaya sürülür.
White Port: adından anlaşıldığı gibi beyaz bir port stilidir. Sek şarap olup aperetif olarak içilenlerdendir.
Portların servisi: Port oda sıcaklığında içilen tatlı şaraptır. Bu tür şaraplar servisten önce bir tülbent yardımı ile süzüldükten sonra servis edilirler. Bunun sebebi tek bir şişede yıllandırılmasından dolayı şişe dibinde oluşan tortulardan arındırılması gerektiğidir.
|
|