Konyak (Brandy)

Konyak, FOLLE BLANCHE cinsi üzümlerden üretilen şarapların damıtılması ile üretilen bir Brandy türüdür. Dünyada hiç bir yerde konyak adı altında üretim yapılamaz.

– Damıtma işleminden sonra LİMOUSİN bölgesi meşelerinden yapılmış fıçılarda genellikle 1-1,5 yıl bekletilerek yıllandırılır. 15-20 yıl ve 40-50 yıl bekletilen konyaklarda vardır..

ÖRNEK:
V.S (very superior) 2 yıl
v.s.o (very superior old) 3 yıl
v.s.o.p (very superior old pale) 4 yıl
x.o (extra old ) 5 yıl
* (bir yıldız) 1-2 yıl
** ( iki yıldız) 1-2 yıl
*** (üç yıldız ) 2 yıl
**** (dört yıldız ) 3-4 yıl
***** (beş yıldız ) 4-5 yıl

Konyak, Fransa’nın güney batısındaki Charentes ırmağının kenarında, Rönesans döneminin en önemli hükümdarlarından Fransa kralı I. François’nın doğduğu küçük bir şehirden alır adını. XII. yüzyıldan itibaren yörede gelişen üzüm bağları ile birlikte, şarap üretimi de önem kazanır. Sonraları, üretilen şaraplar, Hollanda gemileri ile İngiltere, Fransa ve İskandinav ülkelerine ihraç edilecektir. Hollandalı gemiciler, uzun yolculukları sırasında şarap kalitesinin bozulma tehlikesiyle karşılaşınca, bir tür tek aşamalı damıtım işlemi gerçekleştirerek, bugünkü ” Brandy”nin atası olan ” Brandewijn”i üretirler. Bunu Cognac’lı şarap üreticilerinin çift aşamalı damıtım sistemini geliştirmeleri izler. Meşe fıçılarda muhafaza edildiğinden, uzun yolculuklara dayanıklı ve konsantre olması nedeniyle de ekonomik olan bir “eau de vie” (hayat suyu) üretimine başlarlar! bu içkinin ihraç edildiği ülkeye olan yolculuğu sırasında kalitesinin bozulmaması ve ülkeye varışından hemen sonra da sulandırılarak tüketime sunulmasıdır. İçkinin, içinde bulunduğu meşe fıçıyla temasının etkisiyle, “eau de vie” farklı bir tat kazanır… Bunun farkedilmesiyle de, “Konyak” yepyeni bir içki olarak doğar.

Konyak, beyaz üzümden elde edilmektedir. Herhangi bir beyaz üzüm çeşidinden değil! Konyak, sadece bölgesinin kendine has toprağında, havasında, suyunda yetişen bağ üzümlerinden üretiliyor.Cognac bölgesi, altı bölgeye bölünmüş ve bu bölünme 1 Mayıs 1909 yılında yayımlanan bir kararname ile tescil edilmiş.

Konyağın nasıl, ne zaman ve kimin tarafından üretildiğine dair çeşitli hikayeler vardır. Bunların en ünlüsüne göre, 16. yüzyıl sonlarında The Chevalier de la Coix rüyasında şarabı iki kez damıtmasını söyleyen bir ses duymuştur. Coix, bu işlemi yaparak hazırladığı iki fıçıyı, “Eau de vie” yani “yaşam suyu”nu Renoville rahiplerine götürür. Rahipler iki fıçıdan birini içer diğerini ise saklarlar. 15 yıl sonra kutlama için çıkardıklarında fıçıdaki, miktarda azalma olduğunu (buna ‘meleklerin payı’ denir) ve hayat suyunun renk değiştirdiğini ve zengin bir tat aldığını görürler. İşte böylece “konyak” doğar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir