Köpüklü Şaraplar
Beyaz şarapla aynı işlemden geçirilerek ilk mayalanmayı tamamlamış, genellikle asidi yüksek ve hafif olan şarap, bir kaç ay dinlendirilir. İkinci mayalanma, ilaveten eklenen maya ve şekerle başlar. Açığa çıkan karbondioksit gazı dışarı kaçamadığından şarapta erir. En iyi köpüklü şarap “Champagne metodu”yla yapılır ki, bu yöntemde ikinci mayalanma şişenin içinde gerçekleşir. “Transfer metodu”nda ise “Champagne metodu”ndaki tortudan arındırma gibi masraflı bir işlemden kaçınmak için şarabın basınç altında şişeden şişeye nakli gerçekleştirilir.
Fermantasyon sürecinin doğal ürünlerinden bir tanesi de mayanın şekeri öğütürken ortaya çıkardığı bir atık madde olan karbondioksittir (CO2). Normal şarapta bu CO2’nin uçmasına izin verilir. Köpüklü şaraplarda ise aksine
, basınç altında tutularak CO2’nin sıvı olan şaraba karışması sağlanır. Köpüklü şarap açıldığında basınç azaldığından, CO2 yine gaz haline dönüşür ve kabarcıklar şeklinde yüzeye çıkar. Köpüklü şarap yapmanın, oldukça pahalı ve zaman alan, ancak doğal bir yöntem olan “Champagne” (Şampanya) metodundan (ikinci fermantasyon uygulanarak), ucuz bir yöntem olan, düşük kaliteli bir şaraba dışarıdan CO2 eklenmesine kadar çok çeşitli yolları vardır.
Türkiye’de genellikle patlattığımız tüm şişelere şampanya adını veririz. Artık yerleşmiş olan bu alışkanlık, şarap sektörünün daha çok geliştiği Avrupa’da biraz daha ayrılmış. Fransa’da şampanya ile karıştırılabilecek bir çok ilginç köpüklü şarap var. Örneğin, Vourvay, Saumur Mousseux, Cremant d’Alsace ve Cremant de Bourgogne bunlardan birkaçı. Bütün bu köpüklü şaraplar şampanya yöntemiyle üretiliyorlar.