Likör ana bir içkinin veya nötr bir alkolün çeşitli bitkilerle aromalandırılmış ve şeker şurubu ilavesiyle tatlandırılmış bir içkidir. Likör (liqueur) aromatik tatlandırıcılarla tadlandırılmış, şekerli, meyva ya da türlü bitkilerden veya bunların brandy, cin, rom, vodka, viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır. Likörler ikiye ayrilirlar; Birinci nevi likörler; meyve likörleridir. Ikincisi ise; meyve ve nebat likörleridir. Birinci gruba çilek, ahududu ve kayisi gibi likörleri, ikincisine turunç, altin ve beyendik gibileri sayabiliriz.
LİKÖR ÇEŞİTLERİ VE İÇERİKLERİ
AMARETTO: Tatlı bir İtalyan likörü olan Amaretto Sicilya’da üretiliyor. Kayısı brandy’si ve bademden yapılıyor. Bu yüzden de yoğun bir badem tadı ve kokusu hissediliyor.
ANGOSTURA: Kırmızı renkli ve buruk tatlı bu likör Venezuela’da üretilmeye başlanmış ve adını da üretimin yapıldığı kentten almıştır.
BAILEY’S IRISH CREAM: İrlanda viskisi, çikolata ve kremadan yapılıyor. 1970’te ilk kez satışa sunulduğu andan itibaren çok sık tercih edilen ünlü bir likör.
BENEDICTINE: En eski likörlerdendir. Fransa’da yapılmaya başlanmış. 27 çeşit bitkiden yapılıyor ve %40 oranında alkol içerir.
CHARTREUSE: Oldukça yüksek oranda (%55) alkol içeren bu yeşil renkli içecek, ilk kez Fransız Alplerinde ‘Chartreuse Carthusian Manastırı’nda yapılmaya başlanmış. Karışık bitkisel esaslı bir likör.
COINTREAU: Portakal esaslı bu likör, ilk kez 1850’de üretilmeye başlanmış ve halen Fransa’da üretimine devam ediliyor.
CURAÇAO: Cointreau gibi bu da portakaldan yapılan bir likör.
DRAMBUIE: İlk kez 1745’te üretilmiştir. Formülünde malt viskinin yanısıra bal ve çeşitli bitkiler vardır.
GRAND MARNIER: Portakallı likörlerin en ünlüsüdür. Zengin tadını veren bileşimindeki konyaktır.
KAHLUA: Meksika’nın kahve çekirdeklerinden yapılan bu değişik likörü, Meksika’da soğuk sütle karıştırarak içiyorlar.
TIA MARIA: Jamaica’ya özgü bu likör, rom, kahve ve Karaipler’de yetişen bazı bitkilerden elde ediliyor. Adı en çok duyulan likörlerden biri… |